Het asbestattest geeft informatie over de aanwezigheid van asbest in een gebouw.
Zo wil men het risico dat mensen worden blootgesteld aan schadelijke asbestvezels beperken. Langdurige blootstelling aan deze vezels kan namelijk leiden tot mesothelioom, ook wel bekend als “asbestkanker”.
Tegelijkertijd vermijdt men op deze manier dat kopers een gerechtelijke procedure beginnen omdat ze niet op de hoogte zouden zijn van de aanwezigheid van asbest én als gevolg hiervan de nietigheid van de koop of een prijsvermindering vorderen gelijk aan de kosten van asbestverwijdering.
Het asbestattest beschrijft de locatie van asbest in een gebouw en beoordeelt of het in de huidige staat een gezondheidsrisico vormt. Op basis van deze inventarisatie krijgt een gebouw het label 'asbestveilig' of 'niet asbestveilig'.
Let op: het feit dat een gebouw als asbestveilig is gelabeld, betekent niet noodzakelijkerwijs dat het asbestvrij is.
Als het asbest nog in goede staat verkeert en bijvoorbeeld is ingesloten in een ontoegankelijke ruimte, vormt het geen onmiddellijk gevaar voor de gezondheid. Het doel is dan dat de koper weet dat er asbest aanwezig is en hier bij eventuele renovaties rekening mee houdt.
Als het aanwezige asbest wel een gezondheidsrisico vormt, bijvoorbeeld in dakplaten, vloerbedekking of in niet-afgeschermde, verweerde isolatie rond verwarmingsleidingen, dan geeft het attest advies over hoe het op een veilige manier kan worden verwijderd.
Bij elke overdracht onder de levenden en bij de vestiging van zakelijke rechten is de verkoper verplicht een asbestattest bij te brengen.
Denk hierbij dus aan:
- Verkoop
- Schenking
- Erfpacht
- Opstalrecht
- Vruchtgebruik
Het is niet vereist bij een overdracht als gevolg van een erfenis, onteigening of uitonverdeeldheidtreding.
Let op: wat de koper met het pand wil doen, is irrelevant. Zelfs als de koper het gebouw na aankoop zal slopen, moet een asbestattest aanwezig zijn.
Een asbestattest is verplicht voor door mensen toegankelijke constructies die gebouwd zijn in een risicovol jaar. De constructie zelf moet
- bestaan uit een dak, gedragen door constructieve elementen
- een constructie zijn waarin een mens normaal kan staan, minstens 1,50 meter hoog,
- en minstens 20 m² groot.
Concreet kan het gaan om:
- appartementen
- woningen
- kantoorgebouwen
- overheidsgebouwen
- agrarische gebouwen.
Heb je een meergezinswoning? Dan is een asbestattest voor elke wooneenheid op zich verplicht.
Voor appartementen geldt bovendien de volgende regel: je moet een asbestattest voorleggen van (1) de gemeenschappelijke delen en van de (2) individuele delen.
De timing is hier wel verschillend: voor de private delen heb je nu al een asbestattest nodig. Het asbestattest voor de gemeenschappelijke delen is daarentegen wel pas effectief verplicht vanaf 1 mei 2025. Indien je syndicus wel al het nodige gedaan heeft voor het verkrijgen van een asbestattest voor de gemeenschappelijke delen, informeer je je koper hier uiteraard ook best over.
Voor onbebouwde percelen, ook al zijn ze verhard, is een asbestattest niet nodig.
Een asbestattest is nodig voor gebouwen met bouwjaar 2000 of ouder.
Om het bouwjaar van een gebouw vast te stellen, is de vermelding op de kadastrale legger de eerste aanwijzing. Kan je op de kadastrale legger geen bouwjaar terugvinden, dan moet je op zoek naar documenten met betrekking tot de bouwwerkzaamheden, denk aan documenten van na of tijdens de oplevering van de werken.
Let op: renovaties hebben geen impact. Enkel het oorspronkelijke bouwjaar is van belang.
Het asbestattest moet overhandigd worden uiterlijk bij het opstellen van de onderhandse overeenkomst, zoals een compromis of een wederzijdse aan- en verkoopbelofte. De overeenkomst zelf vermeldt of het attest werd meegedeeld, alsook de volgende elementen:
- datum van het attest
- unieke code van het attest
- conclusie
Ook de notaris zal op zijn beurt in alle authentieke akte opnieuw melding maken van deze gegevens. Bovendien registreert de notaris ook de nieuwe eigenaar in de betreffende OVAM-databank.
Als de verkoper niet tijdig een geldig asbestattest heeft verstrekt, kan de koper de nietigheid van de overeenkomst inroepen. Dit kan gebeuren tot op het moment van ondertekening van de notariële akte. De overtreding van deze regels wordt dus gesanctioneerd met een relatieve nietigheid.
Binnen een maand na ontvangst van het asbestattest moet elke verhuurder een kopie van dit attest aan zijn huurder bezorgen. Eigenaars van woongebouwen en werkgebouwen die onder de reglementering vallen, moeten uiterlijk tegen 31 december 2032 over een asbestattest beschikken.
Vanaf 2032 zal elke eigenaar van een pand gebouwd voor 2001, moeten beschikken over een asbestattest.
Heb je een gebouw, gebouwd in 2000 of eerder?
In dat geval moet je bij verkoop een asbestattest bijbrengen, uiterlijk bij het tekenen van de onderhandse verkoopovereenkomst.
Verkoop je een appartement? Dan zal je al meteen een asbestattest moeten overhandigen betreffende de private delen. Voor de gemeenschappelijke delen geldt de verplichting vanaf 1/5/2025.
Verhuur je je pand? In dat geval moet je binnen de maand na het ontvangen van het attest, je huurder hiervan een kopie bezorgen. Sowieso moet je uiterlijk tegen 31 december 2032 over een asbestattest moeten beschikken. Dat laatste geldt overigens ook indien je niet verkoopt of verhuurt.
De informatie op deze pagina is van algemene aard. Het is geen sluitend professioneel juridisch advies voor jouw specifieke situatie. Indien je op zoek bent naar advies voor jouw specifieke of concrete persoonlijke omstandigheden, raden wij je aan ons dan wel een advocaat of notaris te contacteren.