Op 1 oktober 2023 lopen in Vlaanderen de beperkingen op de indexatie van huurprijzen voor minder energetische woningen af. Dit betekent dat je de huurprijs opnieuw mag indexeren bij woningen met een EPC-label E of F (of bij woningen zonder EPC). Ook voor woningen met een EPC-label D vervalt vanaf die datum de beperking tot 50%. Let op, er zijn wel nieuwe regels. Je moet vanaf 1 oktober rekening houden met correctiefactoren. Op die manier wordt voorkomen dat eerdere "verloren" huurverhogingen worden ingehaald.
Sedert 1/10/2022 tot en met 30/09/2023 gelden de volgende regels voor de huurindexatie:
De correctiefactoren zijn van toepassing op huurcontracten voor hoofdverblijfplaatsen die vóór 1 oktober 2022 zijn gestart.
Is de huurovereenkomst in werking getreden na 1 oktober 2022? Dan moet je geen correctiefactoren gebruiken voor de berekening van de geïndexeerde huurprijs.
Deze regels gelden niet voor sociale huurovereenkomsten en studentenhuurcontracten.
Geen correctiefactor toepassen:
Zoals hierboven reeds aangegeven vervallen vanaf 1 oktober 2023 de indexatiebeperkingen (E/F/geen EPC) en de beperking tot 50% (D). In principe zou tussentijdse indexatie mogelijk zijn, maar er gelden beperkingen.
Volgens het Vlaams Woninghuurdecreet en de Woninghuurwet mag er slechts één keer per huurjaar worden geïndexeerd.
Bij label E, F, of geen EPC was indexatie tot 1 oktober 2023 verboden, dus de eerste indexatie is toegestaan.
Bij label D kan er reeds geïndexeerd zijn aan 50%, en hierover lopen juridische interpretaties uiteen. Uit voorzichtigheid wordt geadviseerd om de beperking van één indexatie per huurjaar te volgen. In de praktijk is dit overigens een theoretische discussie omdat de correctiefactoren tot gevolg hebben dat een tussentijdse indexatie geen zin heeft.
Een verzoek tot indexatie kan maximaal drie maanden terugwerken, maar dit kan de datum van 1 oktober 2023 niet overschrijden. Dit komt omdat het indexatieverbod (E/F/geen EPC) en de halvering (D) op dat moment nog van kracht waren.
Als de verhuurder te veel aanrekent, is de huurder niet verplicht om te betalen. De huurder mag de vorige huurprijs blijven betalen. Als de verhuurder volhardt, kan hij naar de vrederechter stappen.
In sommige gevallen heeft het EPC geen label. In dat geval moet naar het EPC-kengetal worden gekeken, dat de energieprestaties van de woning aangeeft in kWh/m². Het EPC-kengetal kan worden omgezet naar een label met behulp van de volgende tabel.
Met deze veranderingen in de regelgeving voor huurprijsindexering, is het essentieel voor huurders en verhuurders om goed op de hoogte te zijn van de nieuwe correctiefactoren en regels die van kracht zijn vanaf 1 oktober 2023.
Wil je meer weten? Lees dan zeker ook de volgende artikels:
Aarzel ook niet om ons te contacteren of juridisch advies in te winnen als er twijfel bestaat over de interpretatie van deze regels.
De informatie op deze pagina is van algemene aard. Het is geen sluitend professioneel juridisch advies voor jouw specifieke situatie. Indien je op zoek bent naar advies voor jouw specifieke of concrete persoonlijke omstandigheden, raden wij je aan ons dan wel een advocaat of notaris te contacteren.