Een onderhandse verkoopovereenkomst, ook wel “voorlopige verkoopovereenkomst” of “compromis” genoemd, is een document waarin je als verkoper en koper de verkoopmodaliteiten vastlegt. Je neemt in dit document met andere woorden alle gemaakte afspraken op.
Je zal de onderhandse verkoopovereenkomst opstellen en ondertekenen op het moment dat je het als verkoper en koper eens bent over alle verkoopmodaliteiten.
Heb je als verkoper en koper samen mondeling een akkoord over de verkoop of aankoop van een onroerend goed bereikt?
Fantastisch!
Verlies niet uit het oog dat je moeilijk zal kunnen bewijzen waarover je precies een akkoord bereikt hebt.
Om aan te tonen dat je een akkoord bereikt hebt en wat dat akkoord juist inhoudt, ga je je afspraken best ook op papier zetten.
Dat doe je door een onderhandse verkoopovereenkomst op te stellen en te ondertekenen.
De onderhandse verkoopovereenkomst wordt ook weleens “voorlopige verkoopovereenkomst” genoemd.
Dit geeft je wellicht de indruk dat deze overeenkomst helemaal niet bindend is en dat je nog kan terugkomen op de gemaakte afspraken.
Dat klopt helemaal niet!
Een onderhandse verkoopovereenkomst is wel bindend.
De overeenkomst geldt namelijk als bewijs dat er een verkoop gesloten werd en welke voorwaarden voorzien werden.
Zorg er dan ook altijd voor dat je heel duidelijk de gemaakte afspraken in de overeenkomst opneemt.
De bepalingen in deze onderhandse overeenkomst zijn trouwens ook de bepalingen waarmee de notaris rekening zal houden bij het opstellen van de notariële akte.
Een onderhandse verkoopovereenkomst is steeds bindend, maar dit betekent niet dat er ook definitief een koop-verkoop tot stand gekomen is.
In de overeenkomst kan je namelijk een opschortende voorwaarde voorzien.
Voorzie je een opschortende voorwaarde?
Dan beslis je eigenlijk dat het tussen koper en verkoper bereikte akkoord nog afhangt van het vervullen van een toekomstige onzekere gebeurtenis die niet bepaald wordt door de wil van de partijen.
Denk hier bijvoorbeeld aan een opschortende voorwaarde tot het verkrijgen van een krediet: koper en verkoper zijn het in dat geval eens om te willen kopen en verkopen, maar de koper moet wel nog een goedkeuring van de bank krijgen dat hij ook effectief over een krediet kan beschikken om het pand te kopen. Pas als de koper deze goedkeuring verkrijgt, is de koop-verkoop definitief.
Een onderhandse verkoopovereenkomst is een belangrijk document.
Je neemt er namelijk alle aspecten over de verkoop in op.
Er komt heel wat bij kijken om ervoor te zorgen dat je verkoopovereenkomst duidelijk en volledig is.
Neem gerust contact met ons op indien je hulp kan gebruiken bij de verkoop van je woning én het opstellen van de onderhandse verkoopovereenkomst.
De informatie op deze pagina is van algemene aard. Het is geen sluitend professioneel juridisch advies voor jouw specifieke situatie. Indien je op zoek bent naar advies voor jouw specifieke of concrete persoonlijke omstandigheden, raden wij je aan ons dan wel een advocaat of notaris te contacteren.