We ervaren het met z’n allen: te droge zomers maar ook periodes van intense regenval. Ongetwijfeld heb je ook al gemerkt dat de tuintjes van weleer intussen plaatsgemaakt hebben voor verharding. De gevolgen van de klimaatverandering laten zich dan ook enorm voelen: de overstromingen veroorzaken veel schade en de droogte bedreigt onze waterbevoorrading.
De oplossing is gemakkelijk: we moeten zorgen dat regenwater (opnieuw) in de grond infiltreert of opgevangen wordt. Kort samengevat: we moeten opnieuw voorzien in meer groen en blauw en minder grijs in de omgeving van onze gebouwen.
Om jou te helpen heeft de KU Leuven - in opdracht van kenniscentrum Vlario, de Confederatie Bouw en de Vlaamse overheid, de onlinetool "groenblauwpeil" ontwikkeld. Met deze tool kan je gemakkelijk berekenen hoe klimaatbestendig jouw perceel is.
Onze tip: probeer het uit!
Misschien wel nuttig om te weten: als je de oefening doet, moet je de oppervlakte kennen van je dak, tuin, terrassen en opritten. Die informatie, aangevuld met onder meer het aantal waterpartijen, regenwaterputten en infiltratievoorzieningen, levert je een score van A tot F op.
Je krijgt een globale score, een blauwe score en een groene score. Zo krijg je een goed inzicht hoe jouw score is samengesteld. Maar daar stopt het niet bij. Je krijgt vervolgens duidelijke suggesties om jouw perceel klimaatbestendiger te maken. Denk hierbij niet alleen aan de suggestie om een deel van je terrasoppervlakte te vervangen door gras, maar ook aan het installeren van een regenwaterput of het planten van meer bomen.
Ga je ermee aan de slag en wil je vervolgens maatregelen uitvoeren? Verifieer dan op de website www.premiezoeker.be of je in aanmerking komt voor een premie.
De informatie op deze pagina is van algemene aard. Het is geen sluitend professioneel juridisch advies voor jouw specifieke situatie. Indien je op zoek bent naar advies voor jouw specifieke of concrete persoonlijke omstandigheden, raden wij je aan ons dan wel een advocaat of notaris te contacteren.