De afspraken over het gebruik van een woning behoren tot de contractuele vrijheid van de partijen. Wel is het van belang om het verblijf na de verkoop te bestempelen als tijdelijke bezetting. Spreek zeker niet over huur. Op die manier vermijdt je als koper dat de verkoper zich achteraf kan beroepen op de bepalingen van de woninghuur.
Het tijdelijk gebruiksrecht kan kosteloos of tegen betaling toegekend worden.
Voorzie je dat dit kosteloos is, dan zal dit voordeel wel vaak het voorwerp uitmaken van onderhandelingen over de uiteindelijke koopsom.
Let op: Verleen je als koper een kosteloos gebruiksrecht? Dan ga je een registratiebelasting betalen op de pro fisco geschatte huurwaarde. De fiscus gaat er namelijk van uit dat je dit voordeel sowieso verrekend hebt met de koopsom.
Het tijdelijk gebruiksrecht kan ook gekoppeld worden aan een vergoeding. Het te betalen bedrag kan je onderling overeenkomen. Ook hier geldt de contractuele vrijheid.
Voorzie je een vergoeding? Houdt er dan als koper rekening mee dat je op deze vergoeding belast zal worden in je personenbelasting, net zoals bij de huurinkomsten.
Uiteraard moet de verkoper, indien hij langer in de woning blijft wonen, het huis blijven onderhouden. Hij dient dit als een "goede huisvader" te doen. Dit betekent dat hij, bij het einde van het gebruik, de woning in dezelfde staat als bij het sluiten van de verkoop, moet afleveren.
Om te kunnen aantonen dat het huis wel of niet in dezelfde staat als bij het sluiten van de verkoop aan jou afgeleverd wordt, maak je best een plaatsbeschrijving op. In deze plaatsbeschrijving staat dan de precieze staat van het pand op het moment van de aankoop.
Voorzie bij het tekenen van de overeenkomst best ook al wie de kosten en lasten van de woning voor zijn rekening neemt tijdens de gebruiksperiode, bv. indien herstellingen nodig zijn.
Voorzie in je overeenkomst ook een datum waarop de verkoper het huis uiterlijk dient te verlaten. Best bepaal je ook dat als de verkoper dit niet vrijwillig doet, je je als koper tot de gerechtsdeurwaarder kan wenden om de verkoper te laten uitzetten.
Koop je een huis, maar blijft de verkoper nog een tijdje na het verlijden van de akte in de woning wonen?
Overloop dan even de volgende puntjes zodat je zeker overal rekening mee gehouden hebt:
- Tijdelijke bezetting en dus geen huur
- Kosteloze bezetting versus Bezetting mits het betalen van een vergoeding
- Verplichting van de verkoper: gebruik als een "goede huisvader"
- Plaatsbeschrijving
- Kosten en lasten tijdens de gebruiksperiode
- Einddatum van de gebruiksperiode.
Koop je je woning via een vastgoedmakelaar? Dan ga je je hier weinig zorgen over moeten maken. De vastgoedmakelaar zal dan met de voormelde punten rekening houden. Wil je toch zeker zijn of alles in orde is? Contacteer ons dan gerust!
De informatie op deze pagina is van algemene aard. Het is geen sluitend professioneel juridisch advies voor jouw specifieke situatie. Indien je op zoek bent naar advies voor jouw specifieke of concrete persoonlijke omstandigheden, raden wij je aan ons dan wel een advocaat of notaris te contacteren.