Sinds 1 januari 2023 is er een renovatieverplichting van kracht voor kopers van dergelijke huizen of appartementen, die beschikken over een EPC-label E of F. Concreet betekent dit dat de nieuwe eigenaar de woning binnen vijf jaar na aankoop energiezuiniger moet renoveren, tot een EPC-label van D of beter.
Indien het gewenste EPC-label niet binnen de gestelde termijn behaald wordt, kan er een administratieve geldboete opgelegd worden, variërend van 500 euro tot 200.000 euro. Er zal bovendien een nieuwe termijn vastgesteld worden waarbinnen de verplichte renovaties alsnog moeten worden uitgevoerd.
Als de woning opnieuw te koop wordt aangeboden en nog steeds niet is gerenoveerd, dan gaat de renovatieverplichting over op de nieuwe kopers van de woning. De termijn voor de renovatie wordt in dat geval wel ingekort met de reeds verstreken termijn. De klok blijft namelijk doorlopen omdat het anders zou betekenen dat de renovatieverplichting telkens in de tijd wordt opgeschoven. Het is daarom verstandig om, wanneer je een slecht geïsoleerde woning koopt, meteen te informeren of er al een renovatieverplichting van kracht is en hoeveel tijd er nog rest om hieraan te voldoen.
Uiteraard helpen wij als vastgoedmakelaar, maar ook notarissen, de kandidaat-kopers bij het verkrijgen van belangrijke informatie over de renovatieverplichting. Als koper doe je er uiteraard ook goed aan om het EPC-attest te raadplegen en eventueel bijkomende informatie te vragen voordat je een bod op een woning doet.
Als je een appartement koopt en de enige manier om voldoende isolatie te bereiken is door ook de gemeenschappelijke delen van het gebouw aan te pakken (bv. het isoleren van de muren of het dak), dan moet je de andere eigenaars ervan zien te overtuigen. Aangezien dit een wettelijke verplichting is, is een gewone meerderheid voldoende.
De renovatieverplichting geldt voor alle residentiële gebouwen, ongeacht of iemand er woont of dat het permanent wordt bewoond. Er zijn slechts enkele uitzonderingen, zoals woningen die als beschermd monument zijn geklasseerd. Daarnaast zijn er ook uitzonderingen bij het erven van een woning of bij echtscheidingen, wanneer één van de partners de gezinswoning koopt.
Welk renovatiebudget je nodig hebt, valt moeilijk te zeggen. Een en ander hangt af van de werken die je gaat uitvoeren en of je een deel van de werken zelf uitvoert of alles uitbesteedt. Uiteraard speelt het ook een rol te weten of je je bij de werken louter zal beperken tot het behalen van het D-label dan wel of je de volgende energiecrisis al voor wil zijn en zoveel mogelijk energiebesparende werken tracht uit te voeren. Een pasklaar antwoord is dus niet voorhanden.
De informatie op deze pagina is van algemene aard. Het is geen sluitend professioneel juridisch advies voor jouw specifieke situatie. Indien je op zoek bent naar advies voor jouw specifieke of concrete persoonlijke omstandigheden, raden wij je aan ons dan wel een advocaat of notaris te contacteren.